HemsWX åpnes for privatflygere

Hva er HemsWX?

Værkamerasystemet HemsWX er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) av og for luftambulansen. Hensikten med systemet er å bidra til at hjelpen kommer raskt frem til pasientene.

Systemet består blant annet av nærmere 100 værkamerastasjoner rundt om i Norge. Disse samler inn værdata og over 20.000 høyoppløste bilder hvert døgn.

HemsWX distribuerer egne data og bilder, værdata fra Meteorologisk institutt, webkamerabilder fra Statens vegvesen og mye annet til mobile apps og nettstedet hemswx.no. En viktig funksjon i HemsWX er registeret over midlertidige luftfartshindre. Dette ajourføres av sikkerhetsansvarlig i NLA AS.

Du kan finne ut mer om HemsWX på vår hjemmeside; «Flygerens nye øyne««Hvorfor tar vi bilder av været?«.

Hvorfor åpner vi opp for privatflygere og hva ser vi for oss av videre utvikling?

Værkamerasystemet er fortsatt under utbygging og utvikling. Den primære målgruppen for systemet vil alltid være luftambulanse- og redningstjenesten. Når vi nå velger å åpne deler av systemet for andre samfunnsnyttige aktører gjør vi dette for blant annet å bidra til økt sikkerhet for flygning i Norge. Vi får samtidig flere kilder til rapportering av hindre – ”et hvert sted noen kan fly kan det komme en luftambulanse”.

Hvordan blir man bruker?

For å kunne bli bruker av HemsWX som privatflyger, må man være aktivt medlem av en flyklubb. Tilgang til bruk av systemet gis av klubbens brukeradministrator. Vilkårene for bruk av systemet finnes på: https://norskluftambulanse.no/info-hemswx/